Peter Sagan en Misogynie in de Sportwereld

Today's post will be in Dutch, because it is about Belgium and because I feel like more people over here will read this and let it really sink in if I write it in their mother tongue. If you don't speak Dutch and want to know what this post and opinion is all about, check out these two articles on Jezebel and The Guardian.

***

Pasen. Niet meteen mijn favoriete feestdag. Ik heb weinig affectie voor religieuze rituelen, chocolade wekt bij mij niet die bijna sensuele roes op van amaga-kwilnogmeer en neen, de Ronde van Vlaanderen is ook niet aan mij besteed. Maar een vrije dag is een vrije dag, en als ik die dan naast mijn lief in de zetel kan spenderen is dat voor mij meestal een garantie op het soort tevredenheid dat alleen poezen dagelijks lijken te ervaren. En ik was behoorlijk goed op weg! Bloemen gekocht bij de Albert Heijn om ondanks het snertweer toch wat lente in de living te krijgen, en wonder boven wonder ergens in een kast een wijnkaraf gevonden die perfect kon fungeren als vaas. Klinkt waarschijnlijk best suf, maar ik vind het bijzonder bevredigend om mini-projectjes af te ronden. Dan voel ik mij competent. Écht volwassen.
Net echt Pasen, toch? En toen gebeurde dit.


Peter Sagan, tweedes geëindigd in de Ronde van Vlaanderen, die op het podium voor de camera's in het achterste van één van de podiummeisjes knijpt terwijl die laatstgenoemde felicitaties en een kus geeft aan winnaar Cancellara. Een perfect, luchtig item over de Ronde van Vlaanderen, een feel-good berichtje gepast voor een feestdag. Toch? Of zo zou ik er over moeten denken, als ik de publieksreacties op het artikel mag geloven. Jammer genoeg denk ik er niet zo over. Waar anderen een kolderieke handeling zien, gepleegd in een vlaag van feestvreugde, zie ik een meisje dat ongevraagd publiek bepoteld en vernederd wordt. Sagan's wellustige, lege blik maakt alles nog een beetje erger.

Hoe voelt de jonge vrouw zich hierbij? Geen idee, haar mening wordt niet gevraagd. Niet door Sagan, en niet door de media die berichten over het gebeuren. Twee keer aangerand, zou je kunnen zeggen. Maar zelfs als deze dame hiermee had ingestemd is het problematische kantje niet weggewerkt: zeg maar eens nee tegen een Bekende Sporter wanneer je wordt betaald om mooi te zijn en te staan stralen naast een voorbeeld-vent. Ongelijke verhoudingen, anyone? Als het aan mij lag werden Miss-verkiezingen, pitspoezen, boothbabes en podiummeisjes gewoon verboden wegens discriminerend. Of om het dan toch in de sportieve sfeer te houden, zou ik graag het anti-seksisme equivalent van "No Whistle, No Game" willen invoeren. No Respect, No Babes. Als iedereen inziet dat aanranding nooit een compliment is, en dat een aantrekkelijk smoeltje en een sexy outfit geen uitnodiging zijn tenzij ze vergezeld worden door een duidelijke verbale bekrachtiging, wil ik mijn verbod nog eens overwegen.

En dan heb ik nog niets gezegd over de boodschap die de foto uitzendt, of de bepoteling nu met wederzijdse toestemming gebeurde of niet: de Ronde van Vlaanderen is een mannenzaak. Vrouwen zijn decoratie of WAGs, duidelijk niet het doelpubliek van de Ronde. Wat nogmaals wordt bevestigd met seksistische "grapjes" die worden verkocht als onschuldige flirterij (waar de vrouw dan wel geen inspraak in heeft, natuurlijk) zoals de actie van Sagan. Maar dit is maar één geval, zegt u. Wel, laat de schellen van uw ogen vallen: vrouwensport wordt chronisch gediscrimineerd. Amper media aandacht en minieme budgetten als je ze vergelijkt met mannensport, terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat meisjes die aan sport doen gemiddeld een positievere relatie hebben met hun lichaam dan meisjes die dat niet doen. Wat toch best belangrijk is vanuit een publieke gezondheidsvisie, aangezien er naar schatting gemiddeld dagelijks iemand in Nederland overlijdt aan de gevolgen van Anorexia. Nederland is niet België, zegt u. Dat is waar. Bij ons liggen de cijfers van het aantal Anorexia patiënten ongeveer twee keer hoger. Yep.
En toch blijven "experten" zoals Hans Vandeweghe het nodig vinden om aan de wereld te verkondigen dat vrouwensport toch echt belachelijk minderwaardig is aan mannensport. Omdat wij "fysiologisch minder valide" zijn. Toch bedankt dat we mee mogen doen op jullie feestje, Hans. We zullen de laatste chips voor jullie laten, want we zijn tenslotte maar te gast. Of misschien is lijfeigene een beter woord. Want als jullie zin hebben om konten te knijpen, moeten wij vriendelijk lachen.

***

edit: voor zij die willen horen wat de podiumdame in kwestie (Maja Leye) ervan vond, u kunt het hier lezen. Jammer genoeg doorspekt met onfortuinlijke quotes van Karl Vannieuwkerke. Die duidelijk weinig afweet van vrouwenrechten.

23 comments

 1. Ik vind het ook absoluut niet kunnen. Ik kon de commentaren op allerlei nieuwssites eerst ook niet geloven, zijn er echt zo veel Vlamingen die dit grappig vinden? Ronduit respectloos!
  Zelfs al vond de dame in kwestie het oké, dan nog doe je dit niet zonder toestemming en al helemaal niet in het openbaar. Voorbeeldfunctie ofzo?

  ReplyDelete
 2. http://www.youtube.com/watch?v=rlHbWwmm_Pw

  ReplyDelete
 3. ik kan me nog zo levendig voorstellen dat ik in het 4de of 5de leerjaar zat en dat jongens het ineens superleuk vonden om keihard in onze billen te knijpen. Daar werd toen ook eigenlijk niks aan gedaan, en alle meisjes schaamden zich kapot. Terwijl het die etters zijn die zich zouden moeten schamen. Wat natuurlijk niet gebeurt als ze voorbeelden zoals Sagan blijven krijgen.

  ReplyDelete
 4. Je slaat weer de nagel op de kop! Kotsmisselijk word ik van al die comments op die nieuwssites. Net zoals die keer toen heel wat mannen op clint.be gereageerd hadden dat filmen onder rokjes heel onschuldig is (was iets over een perv die onder de trappen van het centraal station in A'pen onder rokjes aan het filmen was). Het toont nog maar eens aan dat er nog heel wat schort aan onze maatschappij en welke rol vrouwen daarin spelen.


  Dan heb ik het nog niet eens over het belang van de rol die de media hierin speelt. Keer op keer slaan zij de bal mis en wordt het gedrag gewoon goedgekeurd of weggelachen. Maar als er plots een docu (femme de la rue) opduikt waarbij het probleem wordt in kaart gebracht bij de allochtone gemeenschap dan is het kot pas te klein en wordt er met de vinger gewezen. Logica?

  ReplyDelete
 5. Ik kan het niet meer akkoord zijn met je. Zelf werk ik regelmatig als model en dat kan ook wel eens in uitdagendere pakjes zijn. Ik heb er zelf geen probleem mee om kortgerokt te lopen aangezien ik me goed in mijn vel voel en ik daar vaak het driedubbele mee verdien wat een normale mens op een dag krijgt én het meestal ook aangenaam werken is (vriendelijke bazen, goed verzorgd qua eten, op hotel etc) maar ik heb ook een meegemaakt dat er foto's onder mijn (al enorm kort) rokje getrokken werden achter mijn rug. Uiteraard had ik er een shortje onderaan maar ik vind dat zo onrespectvol! Wees al blij dat je iets te zien krijgt :S. Om nog maar te zwijgen van de mannen die denken dat zo'n pakje een invitatie is om je te betasten, jak! En idd, je wordt betaald, en goed, dus iemand een lap geven doe je niet direct. Ik vraag dan vriendelijk om hun handen thuis te houden, maar in mijn privé had hun kaak rood gestaan wie dat durft te riskeren :-)!

  ReplyDelete
 6. ahja, seksisme is iets wat ELDERS gebeurt. Zoals die verkrachtingen in India, de sharia bij moslims, de steubenville verkrachting in Amerika! Niet bij ons, ohnee.

  ReplyDelete
 7. NET dezelfde reden waarom ik zo pissig werd van de DSK zaak een tijd geleden. Zelfs al was dat kamermeisje een prostituee, dat betekent nog niet dat ze niet aangerand of verkracht kan worden. Toestemming is niet iets dat je geeft voor alles en voor de rest van je leven, dat houdt op waar jij je grenzen stelt en wanneer je het beu bent.

  ReplyDelete
 8. Inderdaad, perfect voorbeeld. We zouden de rollen voor 1 dag eens moeten kunnen omdraaien, om het nadien beter te doen natuurlijk.

  ReplyDelete
 9. Het grote probleem is dat de meeste mannen denken dat wij dat voor ons plezier doen. We zullen wel van die aandachtsgeile meisjes zijn die niet liever hebben dan betast te worden. Dat wij gewoon veel geld op één dagje willen meepikken daar denken de meeste niet aan. Achja het zou gewoon in mijn ogen normaal moeten worden dat mannen in het algemeen 'hun poten moeten thuis houden' of het nu een model is, een pitspoes, een prostituee, kortgerokt meisje,.. is. Geen enkele vrouw wil betast worden door een vreemde :S tenzij het Ian Somerhalder is, dan maak ik een uitzondering ;-)

  ReplyDelete
 10. stel je voor dat ian somerhalder stiekem foto's van onder je rokje nam, dan denk ik dat de appeal er toch ook snel af is :(

  ReplyDelete
 11. Haha idd, dat is echt walgelijk! :D

  ReplyDelete
 12. ugh ik word echt slecht van die commentaren op hln. Wat een bende respectloze boeren. "het was maar een grapje", "die vrouwen hebben het stiekem wel graag" UGH ja want vrouwen zijn er enkel om naar te kijken en op te geilen, en ze vragen er toch wel zelf om zeker?
  Please.

  en dat artikel van die Hans Vandeweghe is er al helemaal over:
  "Tenslotte hebben wij mannen in ónze Olympische Spelen van bij het begin aparte competities voorzien voor onze fysiologisch minder valide tegenvoetster. Paralympics binnen de Olympics, zeg maar. Beetje trager, beetje lager, beetje flauwer, maar soms mooier spektakel dan bij die sterkere mannen.

  Is het niet eens tijd dat de Lindsey Vonnetjes hun vreemde ambities opbergen en hun plek leren kennen in de topsport? In niks zijn vrouwen beter dan de mannen, punt uit."

  Ik dacht dat we in 2013 leefden, niet in de middeleeuwen :o

  ReplyDelete
 13. oh en dan de comments a la 'er zijn zoveel vrouwen die zat zijn bij het uitgaan, die betasten toch ook mannen' oh ja want dat is helemaal hetzelfde >_<

  ReplyDelete
 14. pas op, ik vind wel dat mannen ook een recht hebben om zich aangerand te voelen wanneer een vrouw ze ongevraagd betast. Dat wordt idd vaak weggelachen. Maar het is absoluut geen argument om te zeggen dat de twee elkaar uitcancelen ofzo :s

  ReplyDelete
 15. Ik dacht eerst dat die foto gephotoshopt was, want op tv had ik het nooit gezien. Iedereen was naar de hoofden aan het zien zeker :). Ik vind het ook immens respectloos en had in haar plaats toch dat hand weggeslagen ofzo. Nuja, eens je daar staat en je maakt dat mee...
  Vind het toch wat schaamtelijk. Mja, Sagan moest maar zorgen dat hij de eerste plaats haalde, zielig 'grapje' uiteindelijk.

  ReplyDelete
 16. het is ook gewoon niet sportief, zo de aandacht naar je toe trekken op het moment dat de winnaar gekroond wordt.

  ReplyDelete
 17. Absoluut! Net een hele discussie gevoerd op iemand's status die de hele heisa afdeed als ridicuul. Alsof het feit dat iets als grap bedoeld is het op magische wijze niet problematisch maakt. Alsof mannen in de overwinningsroes niet in staat zijn hun impulsen te filteren door hun hersenen.
  Alsof mannen op elk moment recht hebben op het lichaam van eender welke vrouw. Argh.
  Ik bezocht al sporadisch uw blog, maar nu ik weet dat je feministe bent zet ik 'm in mijn blogroll ;)

  ReplyDelete
 18. bedankt! Ik ga volledig akkoord. Ik snap niet dat mensen altijd zo vergevingsgezind zijn tegenover assholes. Zelfs mannen die ik ken die zoiets zelf NOOIT zouden doen zeggen nog van "ja maar het is maar een grapje". Nee, dat is het niet, en ze weten het zelf ook want ze zouden zelf zoiets nooit doen.


  Ja, als ik mezelf in 3 woorden moet omschrijven is feminist daar zeker één van :)

  ReplyDelete
 19. Al een sjans dat ge snapt dat uw visie niet de juiste is!

  ReplyDelete
 20. Ik heb hetzelfde meegemaakt onlangs, toen ik aan het werken was. Vooraleer ik goed beseft had, wat er gebeurd was, was die viezerik die met zijn vrouw en dochter!!!!! was, al uit het zicht verdwenen. Ik vond dat echt ziek, dat die dat nog eens achter de rug van zijn gezin deed, BAH! Ik stond als aan de grond genageld en was serieus pist erna. Spijtig genoeg waren we hen niet meer tegen gekomen.


  Zoiets kan echt niet door de beugel en ik hoop dat die zijn lesje nu wel geleerd heeft...

  ReplyDelete
 21. Als ik uitga kom ik ook geregeld mannen (kleine jongens!) tegen die het nodig vinden om mij te betasten of mijn rok/jurk omhoog te doen. Dit is in hun ogen altijd extreem leuk en grappig. En als je er dan iets van zegt, dan ben je een agressieve of een zielig kind dat niet tegen een grapje kan!
  Voor mij is dit echter nooit, maar dan ook echt nooit grappig. Ik ben geen voorwerp dat je af en toe eens een tikje kunt geven of zomaar wat kunt gebruiken. En agressief? Sinds wanneer is jezelf (en andere vrouwen) verdedigen door je mening te geven en te zeggen dat je er absoluut niet mee akkoord gaat dat ze dit doen agressief? Ugh ik krijg echt de pest van dit soort dingen!! Soms denk ik echt dat ik beter in skipak kan gaan rondlopen ipv een minirok.
  Er is nog steeds iets mis met deze wereld en het beeld over vrouwen! En ik denk dat hier jammer genoeg nog lange tijd niets zal aan veranderen. Nu is het even in beeld van Sagan en het knijpje in de billen, maar over enkele weken is iedereen het waarschijnlijk al weer vergeten. Maar Maje zal het niet vergeten, net zoals ik elke keer dat ze mij lastig vallen ook niet zal vergeten. Al mag ik dan nog naakt rondlopen. Kijken mag, aankomen niet!
  En danku voor deze post, het mag af en toe ook wel eens zo gezegd worden, dan snappen het er misschien toch enkele meer dat dit niet kan en voor ons echt niet leuk en grappig is.

  ReplyDelete
 22. ik heb hier niet meer op gereageerd, omdat ik geen zin had om een ellenlange comment uit te typen terwijl je duidelijk overtuigd bent van je eigen gelijk. Ik begin discussies eigenlijk nogal nutteloos te vinden, tenzij je te maken hebt met een mening die uit onwetendheid geboren is. Maar jammer genoeg willen onwetenden vaak hun beeld van de werkelijkheid niet loslaten. En dan zit je eigenlijk toch maar tegen jezelf te praten.

  ReplyDelete