Television 2.0: Rex en Rio Eerste Indruk

Today's post about a Flemish digital television on demand formula by Telenet is only relevant to my Belgian readers, so I'll be continuing in Dutch, sorry!

Iets dat je wellicht wél al weet over mij, is dat ik gek ben op televisie. Ondanks mijn frustraties met betrekking tot bepaalde problematische programma's blijf ik een grote fan van de beeldbuis in al zijn vormen (vierkant, rond, driehoekig HAHAHA). Kortom: ik kijk veel en graag TV. Daarnaast ben ik zowel van opleiding als van beroep communicatiewetenschapper en dus dag in dag uit bezig met media in het algemeen.

Het zou daarom geen verrassing mogen zijn dat ik behoorlijk enthousiast was toen ik het aanbod kreeg om Rex & Rio van Telenet uit te proberen voor een jaar!
Rex & Rio is de Telenet versie van netflix, een Amerikaanse TV-on-demand provider. Dit betekent concreet dat je een maandelijks abonnement betaalt voor de dienst, en in ruil daarvoor heb je gratis en onbeperkt toegang tot een  selectie films, series, documentaires en zenders. In het geval van Rex & Rio is dit 24,95€ per maand. Het is de bedoeling dat Rex & Rio in september 2014 een deel van de huidige zenderpakketten van Telenet zal vervangen, nu is dit nog optioneel.

Bij deze mijn eerste indrukken na een paar weken Rex & Rio.

Pluspunten: 
 • zeer breed aanbod van films (honderden), veel meer dan wat er gratis beschikbaar is via Prime
 • qua series een aanbod inclusief persoonlijke favorieten zoals Girls, Game of Thrones, Those Who Kill, Cougar Town en Arrested Development
Minpunten: 
 • serie en documentaire aanbod is in mijn mening vrij beperkt, maar Telenet laat weten in onderhandeling te zijn met een aantal productiehuizen, dus laat ons duimen dat dit tegen september in orde is.
 • veel B-films
 • niet alles wat momenteel tegen betaling verkrijgbaar is in de tv-theek/film a la Carte is ook gratis verkrijgbaar in Rex en Rio, dit was iets waar ik wel op gehoopt had. De redenen voor de opdeling tussen de twee zijn me ook niet helemaal duidelijk, waardoor ik niet altijd weet waar ik naar een bepaalde film moet gaan zoeken. (edit: dit wordt hier duidelijk uitgelegd en ligt duidelijk buiten de macht van Telenet zelf, bedankt voor de toelichting!)
 • en eerder een algemene opmerking naar Telenet met betrekking tot de nieuwe user interface: geen fan van de huidige zoek lay out - waarom niet gewoon de knoppen gebruiken om letters te typen in plaats van het omslachtige selecteren van letters op het scherm? UGH (edit: er kan in de nieuwe interface blijkbaar wel nog steeds gewoon met de knoppen letters getypt worden. Opnieuw: thanks Telenet voor de tip! Ik ben echt een nitwit. 
Dat betekent dat twee van mijn minpunten wegvallen, maar voor de duidelijkheid laat ik dit proces staan voor whom it may concern.

Grootste verschillen met gewone tv-theek en zenderpakketten: 

Het gevoel is helemaal anders als je vooraf betaalt. Als je elke film apart betaalt net voor je hem wilt zien, voel je je veel geremder en wordt er als het ware een hypotheek gelegd op je plezier: wat als de film tegenvalt? Dan heb je er net wel mooi 5€ aan verspild. Door een forfaitair bedrag te betalen per maand voel je juist een drive om zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen en dingen uit te proberen die je anders misschien links had laten liggen.

Dit is vooral een voordeel als je smaak nogal verschilt van huisgenoten, want hoe vaak gebeurt het wel niet dat je een film wilt zien, maar denkt "oh, een andere keer" omdat je familie of lief niet willen meekijken? NO MORE. Ik heb de laatste weken eindelijk mijn hartje kunnen ophalen met een hele resem aan horrorfilms die allen ergens op het spectrum tussen goed en zo-slecht-dat-het-goed-wordt vallen, en ik heb van elke minuut genoten.

Anderzijds heb ik wel een probleem met hoe ondoorzichtig de prijsvergelijking is op de website van Telenet. Je moet eigenlijk op verschillende pagina's gaan kijken om eerst te zien wat er nu wel en niet onder Rex & Rio valt, waarna je pas kunt proberen uit te dokteren wat je nu in de toekomst zult moeten betalen om hetzelfde zenderaanbod te behouden. Dit zou eenvoudiger kunnen, in één automatische berekening na inloggen met je telenet-account. Misschien is dat nu al mogelijk, maar dan heb ik het toch nog niet gevonden. Mijn eerste indruk zegt in ieder geval dat het duurder zal worden dan de huidige pakketten (boe!). Hopelijk stelt Telenet dit nog bij (of breiden ze het aanbod significant uit), want ik weet niet of de consument daar zo positief op zal reageren.

Meer info over prijzen en vergelijkingen vind je trouwens hier:

Kortom: prepaid kijken is leuk, Rex&Rio is een topper voor filmliefhebbers maar momenteel nog iets minder voor serieliefhebbers, en we blijven hopen op een prijsdaling voor het pakket verplicht wordt in september.

Anyway, ik hou jullie verder op de hoogte! Als je vragen, opmerkingen, tips of ervaringen te delen hebt kan dat hieronder.

12 comments

 1. Goede, informatieve post! Dat van die 'hypotheek op je plezier' is zo waar :D Ze hebben dan meestal zelfs niet eens de film(s) die ik wil zien..
  Naomi, x

  ReplyDelete
 2. De gestegen prijs en idd het wegvallen van een aantal zenders zijn samen echt een bummer, helemaal eens.

  En wil je geloven dat ik dat van prime film nog niet wist?? :D ik zat altijd op tv theek, waar je dus wel moet betalen. IK VOEL ME ZO DOM (also, bedankt voor de eye opener, ga het direct aanpassen)

  ReplyDelete
 3. Haha, dat is niet erg, ik had dat heel in het begin ook niet door maar ik ben nogal een doorzetter dus als ik iets gratis kan krijgen, kom ik er redelijk snel achter ;)

  ReplyDelete
 4. Hmm, klinkt een beetje tegenstrijdig. Ik zou het wel handig vinden om dat te hebben maar dan vooral als ik binnenkort alleen ga wonen. Maar voor €25 per maand wil ik ook echt wel waar voor mijn geld, op zijn minst een paar klassiekers die het waard zijn en dan nog wat blockbusters die iedereen wel eens wil gezien hebben én veel series. Als er weinig series zijn, zou dat al direct niets meer voor mij zijn denk ik. Als ik meningen lees van verschillende mensen, blijf ik toch hopen dat netflix snel ook bij ons beschikbaar is precies :p

  ReplyDelete
 5. Ik vind definitely dat ze het aanbod van series moeten uitbreiden als ze daarop willen kapitaliseren. Nu is het vooral voor film fans een goede optie.

  ReplyDelete
 6. Dag Annebeth,
  Als oudere kijker ben ik vorig jaar erg teleurgesteld geweest door Telenet. Ik had nog een oudere CRT televisie en kocht me eindelijke een HDTV. Ik voeg er onmiddellijk aan toe dat ik erg graag naar de Duitse openbare zenders kijk maar ook naar de Britse BBC. VRT en VTM zeggen me niks.
  Toen Telenet WDR had verwijderd zonder voorafgaande verwittiging was ik het beu. Ik heb een schotel gekocht met ontvanger voor 170 Euro en dat alles zelf geïnstalleerd. Gelukkig ken ik hier iets van. Na installatie was mijn verbazing werkelijk groot. Alle Duitse openbare zenders gratis te ontvangen in HD (in december zijn de laatste ook in HD). Ook nog een massa andere zenders.
  Ook de 4 BBC's in HD + ITV 1 HD en al de andere Engelstalige zenders waaronder zoals ik hier lees Food Network ook. Bovendien heb ik nu nog steeds meer dan één jaar garantie op al mijn aangekochte spullen en ben erg tevreden over de beeldkwaliteit. Via HBBTV (een soort van Rode knop) maar dan wel van de zenders zelf gratis toegang tot diverse mediatheken. Alleen de mediatheken van ARD en ZDF zijn enorm groot en alles is gratis. Ook zijn vele HD zenders in Dolby.
  Zelden kijk ik naar de VRT maar die is gratis te ontvangen via DVB-T met een kleine binnehuisantenne en totaal zonder kosten. Het gaat hier om de 3 VRT zenders. Er is echter ook de BVN zender welke een samenvatting geeft van NOS en VRT maar ook uitzendingen zoals Pauw en Witteman en De wereld draait door.
  Voor mij is het belangrijkste: geen kosten meer, geen abonnement meer en volledige vrijheid qua aankopen wat betreft bv. merk TV. Heb ondertussen wel een VU+ Duo2 ontvanger gekocht.
  Tot slot nog: na 13 jaar trouwe klant heeft Telenet me 'per vergissing' 2x afgesloten van internet. En dat was enkel omdat ik die TV had opgezegd. Ik denk dat er veel mensen gaan verschieten wat betreft de toekomstige kosten. Ik ben erg blij en na al die maanden nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing. En nu zeker met hun nieuwe ideeën en formule's die enkel nog meer kosten.
  Beste groeten uit Gent,
  Rudy

  ReplyDelete
 7. Bedankt voor je uitgebreide en gedetailleerde post! Ik denk dat mensen lang niet genoeg weten over wat nu precies hun opties zijn, omdat een paar grote spelers de markt domineren en wij onze opties beperkt zien tot wat die grote spelers aanbieden. Ik ben blij dat jij je ideale formule hebt gevonden. Ik zelf ben wel een fan van de Vlaamse zenders (vooral vitaya en vijftv) en daarnaast kijk ik ook graag series en films. Natuurlijk ben ik ook niet de enige hier in huis met persoonlijke eisen: sport moet er ook bij zijn. Hoe ben jij op het idee gekomen om via schotel te werken? Ik zou geen idee hebben hoe ik zo kan zien wat voor onze behoeften nu de beste keuze zou zijn. Zeker aangezien je al snel met ook telefonie en internet bij telenet zit, en televisie dan daarvan lostrekken maakt alles alleen maar ingewikkelder.

  Ik voel me wel genoodzaakt om de negativiteit tegen telenet een beetje te counteren: ik zou iedereen aanraden om met problemen direct naar de facebookpagina van telenet te gaan, daar krijg je zelfs laat 's avonds nog snel antwoord en ze spreken je ook echt aan als je zelf niets meer laat weten, om te zien of alles effectief in orde is. Dat vind ik toch knap.

  ReplyDelete
 8. Dag Annebeth,
  Bedankt voor jje feedback. Het is voor ons altijd heel waardevol om te zien hoe klanten onze producten ervaren. Graag beantwoorden we je vragen.

  Rex en Rio zijn 2 verschillende pakketten. Rex bevat Vlaamse producties, filmklassiekers en
  kinderfilms en –series voor €14.95/maand. Grote broer Rio heeft alles van Rex
  én internationale filmtoppers en series van bijvoorbeeld HBO voor €24.95/maand.
  In beide pakketten zitten ook themazenders.
  Meer over Rio: http://telenet.be/nl/film-sport/rio en Rex: http://telenet.be/nl/film-sport/rex.

  Wat zit er nu precies in welk pakket? Sinds november 2013 kun je in de Yelo TV applicatie
  alle Rex (yelotv.be/oprex) en Rio (yelotv.be/oprio) content terugvinden.

  Aan het series-aanbod wordt er continu gewerkt. Zo is er het HBO contract en zitten we rond de
  tafel met de producenten van de allernieuwste series. Binnenkort zijn er
  volgende TV-toppers: Black Sails (starz) en True Detective (HBO).
  Op de hoogte blijven van het recentste aanbod doe je best via onze Telenet Entertaint facebook
  pagina. We posten dagelijks films, series en zenders die de moeite zijn om uit te proberen!

  Het verschil tussen Film à la carte (de TV-theek) en Rio à la carte zal er steeds zijn. Een film
  doorloopt een bepaalde levenscyclus: de beschikbaarheden zijn afhankelijk van
  het kanaal. Een woordje uitleg: http://snap.telenet.be/goed-om-weten/artikel/van-de-cinema-tot-op-rex-rio-hoe-werkt-dat

  We kijken uit naar je volgende ervaringen met #rexenrio en lezen met plezier mee.

  ReplyDelete
 9. Bedankt voor de reactie! Fijn om jullie mee te zien lezen en discussiëren :) Ik kijk uit naar de evoluties van het pakket.

  ReplyDelete
 10. Annebeth, deze post vind ik écht interessant :) ik ben verhuisd en op zoek naar het perfecte pakket met tv (en dus ook digicorder) en onbeperkt internet. En dit alles liefst nog voor een betaalbare prijs van minder dan 50 euro. Ik vraag me stilletjes al af of dit wel mogelijk is… Volgens mij profiteren de grote spelers gewoon van hun positie en zijn de prijzen te hoog… Heb je eventueel tips :)? Ik weet dat je post enkel over tv gaat, maar je zou het kunnen uitbreiden :D Thanks! xxxx

  ReplyDelete
 11. goh, ik ben nu ook weer niet zo'n enorme krak maar wij zitten met alles bij telenet (gsm, telefoon, internet, tv) en inclusief 20€/maand afbetaling voor mijn gsm zitten we daarmee toch ook over de 100€. We zitten vast aan het feit dat de grote spelers idd de prijzen extreem hoog houden. Op sommige vlakken zitten we in België goed, maar als je kijkt naar prijzen voor internet zitten we hier echt duur. En ik vrees dat je daar niet omheen zult kunnen. Het beste wat je kunt doen is alles bij 1 provider hebben, en aanbiedingen in de gaten houden aangezien providers altijd proberen klanten bij elkaar af te snoepen!

  ReplyDelete